www.Mod-Planet.com - Strona Główna

 Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Steampunk ftw !
Autor Wiadomość
Alisus 
Pro User


Wiek: 22
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: 52*13'N 20°57'E
Wysłany: 30 Sie 2007 09:08   

Pięknie!!!
Wszytko mi się podoba, a najbardziej ten mechanizm w okienku!
Mam nadzieję że na tym jednym modzie nie poprzestaniesz :) Powodzenia! :D
_________________
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
   
Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy



Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 2566
Skąd: Police
Wysłany: 30 Sie 2007 10:21   

korko_czong napisał/a:
Chlodziwo - orlenowskie petrygo rozcienczone demineralka w proporcji ok 1:1. Kolor jasny niebieski (jak nalewalem byl ciemniejszy).

Też mam takie chłodziwo... to na zdjęciach wychodzi takie jasne. W rzeczywistości jest duzo ciemniejsze. Przynajmniej u mnie.
korko_czong napisał/a:
Chlodzenia mostkow, ramu, mosfetow, itp nie bedzie, bo nie ma takiej potrzeby. NB na mojej plycie (via p4x266a) prawie o ogole sie nie grzeje i radiator starcza az nadto.

Żebyś się nie zdziwił jak temperatury z takim nieładem z kablami zaczną masakrystycznie wzrastać. Moim zdaniem zainwestuj w jakieś najtańsze radiatory na mosfety i inne elementy. Lepiej gdybyś po tygodniu pracy nie musiał przelutowywać kondensatorów przy procesorze bo napuchną. A inne elementy sie nie grzały bo wewnątrz był lepszy przepływ powietrza. Teraz nie gwarantujesz praktycznie żadnej wymiany powietrza. Zrobisz jak uważasz ale weź moje rady za dobre dla Ciebie.

Poza tym gratuluje modyfikacji i jeśli będziesz miał ochotę napisać pełny artykuł na stronę główną i należeć do grona użytkowników których modyfikacje znalazły sie w Modyfikacjach-Projektach daj znać via GG, mail albo PW.
_________________
.:|| Intel Core 2 Duo E6320 @ 1,86 GHz || Gigabyte GA-965P-DQ6 v3.3 || 2x1GB GeIL DDRII Ultra 4-4-4-12@800 ||
Gigabyte GeForce 7600GT 256MB || Tagan 430W U15 Easycon (Noctua Fan) ||:.

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Laing DDC+EK X-Top v2 || Freezer 2x120 || Fander || EK RES X2 - 170 (BW TUBE) ||:.

1. Administrator i Moderator ma zawsze racje !
2. Gdy Administrator lub Moderator nie maja racji patrz punkt 1.
3. Mod nie nabija postów - mod ma wiele do przekazania
4. Mod nie myli się - mod ma inne zdanie
5. Mod nie obija się - mod czuwa
6. Mod nie rozmywa tematu - mod przypomina o innych ważnych sprawach
7. Mod nie obraża innych - mod dobitnie zwraca uwagę.
8. Chcesz żyć i pisać na forum w spokoju? Nie wyprzedzaj Moda w rozwoju
 
 
   
korko_czong 
Higher User



Wiek: 30
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 196
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 31 Sie 2007 02:11   

Cytat:
Żebyś się nie zdziwił jak temperatury z takim nieładem z kablami zaczną masakrystycznie wzrastać. Moim zdaniem zainwestuj w jakieś najtańsze radiatory na mosfety i inne elementy. Lepiej gdybyś po tygodniu pracy nie musiał przelutowywać kondensatorów przy procesorze bo napuchną. A inne elementy sie nie grzały bo wewnątrz był lepszy przepływ powietrza. Teraz nie gwarantujesz praktycznie żadnej wymiany powietrza. Zrobisz jak uważasz ale weź moje rady za dobre dla Ciebie.


Hmm...no z ta wymiana powietrza mam troche problem. Ale czy moze byc z tego powodu az taka rzeznia ze kondensatory sie rozpsuja albo co innego? Sprawdze, niech pochodzi z tydzien i potem zobacze jak przedstawia sie kwestia temperatur i nadmiernego grzania.
btw. jak zmierzyc temperature na procku i na grafie? Mam Everesta 2.0 ale odczyty z cpu sa bardzo niereguralne i w sumie nie wiadomo na co patrzec. Temperatury grafy nie mierzy.

Co do przeplywu powietrza...Na chwile obecna mam 3 wentylatory wyciagajace powietrze, 2x120mm i 80mm. Mam odkrecona boczna scianke i podcisnienie ktore panuje w budzie powoduje zasysanie swiezego powietrza do srodka przez otwor.


Myslicie ze danie w tamtym miejscu z boku wentyla wiejacego do srodka usprawni przeplyw powietrza przez bude? (Na froncie nie ma miejsca na wentyl a poza tym otwory ktore zrobilem sa zbyt male). Calosc by przedstawiala sie mniej wiecej tak :
_________________
www.gambitgruzinski.pl
 
 
   
Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy



Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 2566
Skąd: Police
Wysłany: 31 Sie 2007 03:30   

korko_czong napisał/a:
Hmm...no z ta wymiana powietrza mam troche problem. Ale czy moze byc z tego powodu az taka rzeznia ze kondensatory sie rozpsuja albo co innego? Sprawdze, niech pochodzi z tydzien i potem zobacze jak przedstawia sie kwestia temperatur i nadmiernego grzania.

Może... ja wiem że nie interesuje Cię wydajność tylko cisza, ale wydajność jakakolwiek musi być. Jeśli nigdzie nie odprowadzisz ciepła to niestety długo sprzęt nie pochodzi. Pomyśl, czemu mosfety najczęściej znajdują sie koło procesora :> tam własnie wentylator od CPU je owiewa i tym samym rozprasza ciepło.
korko_czong napisał/a:
btw. jak zmierzyc temperature na procku i na grafie? Mam Everesta 2.0 ale odczyty z cpu sa bardzo niereguralne i w sumie nie wiadomo na co patrzec. Temperatury grafy nie mierzy.

Multimert z pomiarem temperatury albo http://www.mod-planet.com...page&pageid=293 (w Twoim przypadku panel 5,25" z regulatorem nie wchodzi w grę ;) nie pasuje do moda)
korko_czong napisał/a:
Myslicie ze danie w tamtym miejscu z boku wentyla wiejacego do srodka usprawni przeplyw powietrza przez bude? (Na froncie nie ma miejsca na wentyl a poza tym otwory ktore zrobilem sa zbyt male). Calosc by przedstawiala sie mniej wiecej tak :

Z boku da, ale czy usprawni przepływ.... a jak wyglada sprawa przy mydelniczcce (na dole). Poza tym pospinaj kable a wtedy powietrze swobodnie będzie uchodzić do tyłu.
_________________
.:|| Intel Core 2 Duo E6320 @ 1,86 GHz || Gigabyte GA-965P-DQ6 v3.3 || 2x1GB GeIL DDRII Ultra 4-4-4-12@800 ||
Gigabyte GeForce 7600GT 256MB || Tagan 430W U15 Easycon (Noctua Fan) ||:.

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Laing DDC+EK X-Top v2 || Freezer 2x120 || Fander || EK RES X2 - 170 (BW TUBE) ||:.

1. Administrator i Moderator ma zawsze racje !
2. Gdy Administrator lub Moderator nie maja racji patrz punkt 1.
3. Mod nie nabija postów - mod ma wiele do przekazania
4. Mod nie myli się - mod ma inne zdanie
5. Mod nie obija się - mod czuwa
6. Mod nie rozmywa tematu - mod przypomina o innych ważnych sprawach
7. Mod nie obraża innych - mod dobitnie zwraca uwagę.
8. Chcesz żyć i pisać na forum w spokoju? Nie wyprzedzaj Moda w rozwoju
 
 
   
korko_czong 
Higher User



Wiek: 30
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 196
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 01 Wrz 2007 09:53   

Koziołek napisał/a:
Z boku da, ale czy usprawni przepływ.... a jak wyglada sprawa przy mydelniczcce (na dole). Poza tym pospinaj kable a wtedy powietrze swobodnie będzie uchodzić do tyłu.


Z przodu przy "mydelniczce" jest chodzi o powietrze to nic sie nie dzieje. Otwory sa male, za nimi jest pompa i jeszcze jakies elementy oswietlenia, kable itp. Jak przykladalem plomien to nie zasysalo powietrza, przynajmniej nie tyle co z boku.

Zamontowalem wiec z boku budy dodatkowy wentylatorek aby ta swobodna infiltracje powietrza usprawnic (przy zamknietej sciance powietrze nie mialo ktoredy wlatywac).
Do tego szybki grill z kolejnej mydelniczki :P , filtr i viola:




Kolejna sprawa ktora mi nie daje spokoju...Co zrobic z wyprowadzeniami od chlodnicy i kolankami? Pomalowac wszystko na jeden kolor? Wyszlifowac i zostawic? Weze tez malowac czy zostaic? Jak pomalowac to czym? Nie wiem na co sie zdecydowac.
W ogole to chlodnica ma szliczny złoto-mosiezny kolor, ktory troche nie pasuje do miedzianych kolanek, oraz do pomalowanych na zloto elementow (kolor na chlodnicy jest duzo jasniejszy i ladniejszy). Wiec sprajem na zloto wszystkiego nie chce malowac bo by bylo tylko gorzej. Co sadzice? Czekam na jakies sugestie natury technicznej. Omawiana chlodnica i kolanka:


pozdrawiam
_________________
www.gambitgruzinski.pl
 
 
   
Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy



Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 2566
Skąd: Police
Wysłany: 01 Wrz 2007 10:11   

korko_czong napisał/a:
Kolejna sprawa ktora mi nie daje spokoju...Co zrobic z wyprowadzeniami od chlodnicy i kolankami? Pomalowac wszystko na jeden kolor? Wyszlifowac i zostawic? Weze tez malowac czy zostaic? Jak pomalowac to czym? Nie wiem na co sie zdecydowac.
W ogole to chlodnica ma szliczny złoto-mosiezny kolor, ktory troche nie pasuje do miedzianych kolanek, oraz do pomalowanych na zloto elementow (kolor na chlodnicy jest duzo jasniejszy i ladniejszy). Wiec sprajem na zloto wszystkiego nie chce malowac bo by bylo tylko gorzej. Co sadzice? Czekam na jakies sugestie natury technicznej. Omawiana chlodnica i kolanka:

Możesz spróbować maznąć sprajem na jakimś miedzianym kolanku i przetrzeć lekko papierem ściernym lub pastą polerska spróbować doprowadzić do połysku. Byc może spowoduje to lekko rozjaśnienie koloru.
_________________
.:|| Intel Core 2 Duo E6320 @ 1,86 GHz || Gigabyte GA-965P-DQ6 v3.3 || 2x1GB GeIL DDRII Ultra 4-4-4-12@800 ||
Gigabyte GeForce 7600GT 256MB || Tagan 430W U15 Easycon (Noctua Fan) ||:.

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Laing DDC+EK X-Top v2 || Freezer 2x120 || Fander || EK RES X2 - 170 (BW TUBE) ||:.

1. Administrator i Moderator ma zawsze racje !
2. Gdy Administrator lub Moderator nie maja racji patrz punkt 1.
3. Mod nie nabija postów - mod ma wiele do przekazania
4. Mod nie myli się - mod ma inne zdanie
5. Mod nie obija się - mod czuwa
6. Mod nie rozmywa tematu - mod przypomina o innych ważnych sprawach
7. Mod nie obraża innych - mod dobitnie zwraca uwagę.
8. Chcesz żyć i pisać na forum w spokoju? Nie wyprzedzaj Moda w rozwoju
 
 
   
Ryba_8 
Nałogowy student Fizyki
za pięć Fizyk



Wiek: 33
Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 2747
Skąd: Wawa - już niedługo!
Wysłany: 03 Wrz 2007 10:30   

-kwas azotowy w atomizerze ~3% - śniedź ładnie pokryje mosiądz i miedź na zielonkawo. Nie poparz się i osłoń drewno!

-okienko sercowe możesz napędzać z wskaźnika pracy dysków. Układ budujesz tak: płyta=optoizolator=ne555 (układ całkujący)=układ sterujący silniczkiem=silniczek. Oświetlenie możesz podłączyć pod inny dysk, niż główny. Będzie chaosik ;)

-mod genialny i piękny. Jedyne, co nieco razi, to silikonowe węże na froncie. Może zamień je na szklane (lub chociaż plexowe) rurki?
_________________
http://www.bagna.pl/ Zapraszam na bagna!
http://ryba80.deviantart.com/
http://dagnyjuel.deviantart.com/
Who dares wins
 
 
   
korko_czong 
Higher User



Wiek: 30
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 196
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 03 Wrz 2007 12:55   

Koziołek napisał/a:
Możesz spróbować maznąć sprajem na jakimś miedzianym kolanku i przetrzeć lekko papierem ściernym lub pastą polerska spróbować doprowadzić do połysku. Byc może spowoduje to lekko rozjaśnienie koloru.


Niestety to nie przejdzie. Farba w szpraju w ogole sie nie trzyma i nie jest odporna na scieranie. Lekko sie przejedzie paznokciem, albo przypadkowo srubokretem i juz jest odprysk.

Ryba_8 napisał/a:
-kwas azotowy w atomizerze ~3% - śniedź ładnie pokryje mosiądz i miedź na zielonkawo. Nie poparz się i osłoń drewno!


A fu :) Sniedz? Nie, dziekuje :P Wole zeby elementy miedziane/mosiezne byly wypucowane i swiecace, a nie jakies usyfione nie wiadomo czym :P . Btw. Znacie jakis srodek do konserwacji czy tez 'pielegnacji' miedzi? Taki, zeby po wypolerowaniu miedz sie nie utleniala i nie pokrywala nalotem.

Ryba_8 napisał/a:


-okienko sercowe możesz napędzać z wskaźnika pracy dysków. Układ budujesz tak: płyta=optoizolator=ne555 (układ całkujący)=układ sterujący silniczkiem=silniczek. Oświetlenie możesz podłączyć pod inny dysk, niż główny. Będzie chaosik ;)


Hmm...Tzn zeby predkosc obrotu mechanizmu byla dostosowana do predkosci pracy dysku? Ciekawe, ale raczej nie przejdzie. Mechanizm jest zdecydowanie za glosny zeby chodzil non stop, a co dopiero wlaczal i wylaczal sie nieregularnie tak jak dysk. Mozna by p...dolca dostac ;]

Za to z tym oswietleniem - podoba mi sie :) Podepne pod dysk diody co sa na froncie i swiatlo przeswitujace bedzie wygladac jak plomienie z paleniska :) . Jakis schemacik moze?
_________________
www.gambitgruzinski.pl
 
 
   
Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy



Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 2566
Skąd: Police
Wysłany: 03 Wrz 2007 01:55   

korko_czong napisał/a:
Niestety to nie przejdzie. Farba w szpraju w ogole sie nie trzyma i nie jest odporna na scieranie. Lekko sie przejedzie paznokciem, albo przypadkowo srubokretem i juz jest odprysk.

A samą pastą polerską na miedzianym kolanku??
_________________
.:|| Intel Core 2 Duo E6320 @ 1,86 GHz || Gigabyte GA-965P-DQ6 v3.3 || 2x1GB GeIL DDRII Ultra 4-4-4-12@800 ||
Gigabyte GeForce 7600GT 256MB || Tagan 430W U15 Easycon (Noctua Fan) ||:.

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Laing DDC+EK X-Top v2 || Freezer 2x120 || Fander || EK RES X2 - 170 (BW TUBE) ||:.

1. Administrator i Moderator ma zawsze racje !
2. Gdy Administrator lub Moderator nie maja racji patrz punkt 1.
3. Mod nie nabija postów - mod ma wiele do przekazania
4. Mod nie myli się - mod ma inne zdanie
5. Mod nie obija się - mod czuwa
6. Mod nie rozmywa tematu - mod przypomina o innych ważnych sprawach
7. Mod nie obraża innych - mod dobitnie zwraca uwagę.
8. Chcesz żyć i pisać na forum w spokoju? Nie wyprzedzaj Moda w rozwoju
 
 
   
korko_czong 
Higher User



Wiek: 30
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 196
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 03 Wrz 2007 02:07   

Koziołek napisał/a:
A samą pastą polerską na miedzianym kolanku??

No sama pasta to wyglada tak jak na fotce wyzej. Ladna lsniaca miedz, ale ktora zbytnio nie pasuje do miosiadzu na chlodnicy. Do tego okropne cynowe luty :C. Zdjecie bylo robione z tydzien temu i teraz juz te kolanka zdazyly sie pokryc ciemnym nalotem i tak nie lsnia. Da sie to czyms zabezpieczyc?
_________________
www.gambitgruzinski.pl
 
 
   
Ryba_8 
Nałogowy student Fizyki
za pięć Fizyk



Wiek: 33
Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 2747
Skąd: Wawa - już niedługo!
Wysłany: 03 Wrz 2007 02:17   

Anodyzowanie miedzią.
_________________
http://www.bagna.pl/ Zapraszam na bagna!
http://ryba80.deviantart.com/
http://dagnyjuel.deviantart.com/
Who dares wins
 
 
   
Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy



Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 2566
Skąd: Police
Wysłany: 03 Wrz 2007 02:32   

Ewentualnie spray bezbarwny, ale on przyciemni kolor.
_________________
.:|| Intel Core 2 Duo E6320 @ 1,86 GHz || Gigabyte GA-965P-DQ6 v3.3 || 2x1GB GeIL DDRII Ultra 4-4-4-12@800 ||
Gigabyte GeForce 7600GT 256MB || Tagan 430W U15 Easycon (Noctua Fan) ||:.

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Laing DDC+EK X-Top v2 || Freezer 2x120 || Fander || EK RES X2 - 170 (BW TUBE) ||:.

1. Administrator i Moderator ma zawsze racje !
2. Gdy Administrator lub Moderator nie maja racji patrz punkt 1.
3. Mod nie nabija postów - mod ma wiele do przekazania
4. Mod nie myli się - mod ma inne zdanie
5. Mod nie obija się - mod czuwa
6. Mod nie rozmywa tematu - mod przypomina o innych ważnych sprawach
7. Mod nie obraża innych - mod dobitnie zwraca uwagę.
8. Chcesz żyć i pisać na forum w spokoju? Nie wyprzedzaj Moda w rozwoju
 
 
   
Puma 
Silent Master



Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 1212
Skąd: JFK
Wysłany: 03 Wrz 2007 04:23   

Na allegro jest miedź w sprayu - może warto spróbować?
 
   
Bugiel 
Newbie


Dołączył: 08 Maj 2006
Posty: 27
Skąd: no właśnie?
Wysłany: 04 Wrz 2007 07:56   

Witam!

Odnośnie połączenia chłodnicy i kolanek , jeśli masz możliwoś ,,ściągnięcia'' niklu (najlepiej w galwanizerni) to można by wykorzystac jako element łączący wylewkę od baterii umywalkowej typu ,,C'' . Jest ona wykonana z mosiądzu , ma podobną średnicę do rurek chłoldnicy (zew. średnica 16 mm), łatwo się lutuje. Przy starannym wykonaniu luty będą praktycznie niewidoczne. Cała modyfikacja jest bardzo sympatyczna , taka ,,retro". Pewnie to jeszcze nie koniec.... Powodzenia w ,,twórczości radosnej''
 
   
korko_czong 
Higher User



Wiek: 30
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 196
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06 Wrz 2007 10:35   

Witam
Niniejszym ogłaszam iż moja steampunkowa modyfikacja obudowy komputera została zakończona ! :jupi: :jupi: :jupi:
Ile jest gotowe? W sumie 99%, bo zawsze jest COS do zrobienia. Niektorych rzeczy juz po prostu nie mam ochoty/sily robic, wiec zostanie prowizorka. Przynajmniej do kolejnej przebudowy :> . Wiec zalozmy ze 99 zaokramy do 100. Po dwoch miesiach pracy na razie mam dosc, pora na zasluzona przerwe. W koncu moge sobie usiasc na fotelu i cieszyc oczy widokiem mojej pracy :)


Co doszlo nowego? W srodku nic, z zewnatrz natomiast zabralem sie za orurowanie obudowy mosieznymi elementami - zawory, kolanka, weze, krocce itp. Dodatkowo na prawym boku budy zainstalowalem 2 weze wypelnione (!) olejem, podswietlane zoltymi diodami.





Do srodka nasypalem rowniez mosiezne opilki - myslalem ze bedac zawieszone bedzie sie ladnie odbijac od nich swiatlo, niestety przeliczylem sie. Opilki zamiast tkwic zawieszone w oleju opadly na dno rurki. No coz...Ale wyglada i tak ladnie. Nie daje po galach jak jakas katoda, tylko daje ladna lekka zotla poswiate.




Reszte pracy i pozostale zamocowane elementy mozna obejrzec na fotkach.













Pare fotek nocnych :







Tak wyglada gotowa modyfikacja, ale zawsze musza byc jakies ale. Co mi sie nie podoba?
- mechanizm nie dziala - poluzowaly sie oski i oprocz tloku i kola zamachowego nie kreci sie zadna zebatka
- wentylator ktory kupilem okazyjnie (z jakiegos demontazu) jest cholernie glosny! Na 5V + jeszcze iles tam omow rezystancji (tyle zeby ledwo wystartowal) jest glosny i daje porownywalny halas do wentyla na grafie
- wentyl na grafie :P
- z wezy oraz innych elementow odprysla farba w paru miejscach
- na gorze widac kable od cd-romu
- wyprowadzenia od chlonicy (kolanka i wezyk) nadal nie pomalowane i zostawione jak bylo
(co do galwanizowania czy tam niklowania to odpada bo nie mam mozliwosci takiej)
- przepalila sie jedna dioda od regulacji obrotow wiatraka - bede wymienial caly uklad, na jakiejs normalnej plytce drukowanej a nie klejone na zapalkach

No i to by bylo na tyle. Mam nadzieje ze modyfikacja sie podoba. Ja w sumie jestem zadowolony :)


Plany na przyszlosc:

Co do moda budy to podokanczac nieskonczone rzeczy, wymienic chlodzenie na grafie na wodne, wymienic wentyl z boku, zrobic nowy uklad regulacji obrotow na plytce.

A co dalej?
Do kompletu wypadalo by rowniez zrobic steampunkowa modyfikacje:
- monitora

- klawiatury

- myszki


:)

Pozdrawiam :)
_________________
www.gambitgruzinski.pl
 
 
   
GruX 
Pro User



Wiek: 23
Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 452
Skąd: Gdynia
Wysłany: 07 Wrz 2007 12:13   

nie w moim guście, ale wyszło Ci to zaj.... zajefajnie :P Rispekt!!
_________________
Projekt Tuned case - prace zakończone :)
Projekt 14kV TV - prace zakończone :)
Carbon Modd - projekt zahibernowano...
 
 
   
Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy



Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 2566
Skąd: Police
Wysłany: 07 Wrz 2007 08:22   

Very, mery gooooood job. Kongratulacje :dremel: Czekam w takim razie na maila :)

PS. Popraw proszę linki do grafik na końcu bo są jakieś nietakie ;)
_________________
.:|| Intel Core 2 Duo E6320 @ 1,86 GHz || Gigabyte GA-965P-DQ6 v3.3 || 2x1GB GeIL DDRII Ultra 4-4-4-12@800 ||
Gigabyte GeForce 7600GT 256MB || Tagan 430W U15 Easycon (Noctua Fan) ||:.

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Laing DDC+EK X-Top v2 || Freezer 2x120 || Fander || EK RES X2 - 170 (BW TUBE) ||:.

1. Administrator i Moderator ma zawsze racje !
2. Gdy Administrator lub Moderator nie maja racji patrz punkt 1.
3. Mod nie nabija postów - mod ma wiele do przekazania
4. Mod nie myli się - mod ma inne zdanie
5. Mod nie obija się - mod czuwa
6. Mod nie rozmywa tematu - mod przypomina o innych ważnych sprawach
7. Mod nie obraża innych - mod dobitnie zwraca uwagę.
8. Chcesz żyć i pisać na forum w spokoju? Nie wyprzedzaj Moda w rozwoju
 
 
   
cudny90 
Expert


Wiek: 23
Dołączył: 12 Gru 2006
Posty: 1441
Skąd: miejscowość
Wysłany: 07 Wrz 2007 03:37   

Cud-miód!!! Wszystko jak dla mnie jest idealnie zrobione. Obudowa też nie zbytnio w moim stylu, ale naprawdę podziwiam Cię :D
 
   
Jez_2 
User



Wiek: 24
Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 88
Skąd: Lublin
Wysłany: 11 Wrz 2007 01:31   

Ooo... Brak słów! Piękne, te światła, te rury! Bez wątpienia ten MOD (pełny, stuprocentowy MOD, nie jakieś tam przeróbki) należy do Elity Mod-Planet! I jeszcze raz:
PIĘKNE!
_________________
"Nieważne czy to jest możliwe, próbować trzeba!"
"My girl, my girl, don't lie to me
Tell me where did you sleep last night"

\m/ Polski ROCK \m/
 
 
   
inż.Konstruktor
[Usunięty]

Wysłany: 22 Wrz 2007 08:55   

Pozwolę sobie na mały OT, nie gniewajcie się ;P

I ja uległem steampunkowej magi... Wprawdzie moja machina nie ma nic wspólnego z komputerem, nawet z elektrycznością ale też jest na parę i powstawała w tym samym czasie co modyfikacja w tym temacie.

Pokłony dla autora za trud i włożoną prace - komp bardzo mi sie podoba, gratuluję!


Tutaj kilka fotek mej pierwszej machiny(dla nie wtejemniczonych jest to maszyna parowa, w zasadzie model, o mocy znikomej lecz w pełni działający):









Jeszcze filmik z kolejnych prób:
http://pl.youtube.com/watch?v=mO86b2jyHB8

( film z pierwszego uruchomienia http://pl.youtube.com/wat...related&search= )

Chcecie widzieć więcej to pytajcie!

Pozdrawiam serdecznie inż.konstruktor
Ostatnio zmieniony przez inż.Konstruktor 22 Wrz 2007 09:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
   
cudny90 
Expert


Wiek: 23
Dołączył: 12 Gru 2006
Posty: 1441
Skąd: miejscowość
Wysłany: 22 Wrz 2007 09:16   

Bajer! :D Widzę, że Twój login to nie bez niczego się wziął :D
 
   
Hawk2 
Expert



Wiek: 25
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 743
Skąd: Rydułtowy
Wysłany: 22 Wrz 2007 10:03   

Mi się podobają silniki Stirlinga ;) http://pl.youtube.com/wat...related&search=

Fajny bajer ... wystarczy mu różnica temperatur ;p dużo jest takich, które montuje się na kubku :P w sumie wreszcie można określić kiedy herbata nam ochłodła :lol:
 
   
inż.Konstruktor
[Usunięty]

Wysłany: 22 Wrz 2007 10:14   

Stirling też będzie :>
 
   
korko_czong 
Higher User



Wiek: 30
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 196
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17 Lis 2007 08:50   

No, to odswiezmy troche temat :)

Ostatnio zmienilem nieco rzeczy w swoim kompie. O ile wyglad zewnetrzny pozostal bez zmian, zajalem sie wnetrzem i bebechami kompa.

Po pierwsze zrobilem nowy regulator obrotow wentylatora na chlodnicy. Ten poprzedni to byl jakis zart - jakies rezystorki poprzyklejane do zapalek na kawalku plastiku. Jak teraz na to patrze to chce sie smiac jak w ogole cos takiego moglem zrobic (byla to moja pierwsza 'konstrukcja elektroniczna ever).
Było:

Jest:

I od razu lepiej.

Poniewaz apetyt rosnie w miare jedzenia, doszedl rowniez bloczek na grafike - Abadon Pro. Karta nie jest rewelacyjna - radeon 9600 - i chyba nie bylo az takiej potrzeby zeby ja chlodzic woda...poza tym nie zajmuje sie w ogole overclockingiem i nie nic krece, wiec temperatury tez nie sa jakies ekstremalne. Czujnika temperatury nie mam.
W sumie glownym bodzcem do zwodowania grafy byla eliminacja nieznosnego fabrycznego wentylatorka na chipsecie. Jest o niebo lepiej.






Co do samego ukladu to coz - uklad jak uklad, sa lepsze i bardziej schludne uklady WC niz moj. Jak widac na zalaczonych obrazkach burdel w kablach pozostal. Jest to prowizorka gdzie dlugosc przewodow dobieralem na czuja. Moze kiedys jak bede mial natchnienie i czas zrobie od nowa cale okablowanie.

Kolejna sprawa: podczas oprozniania wody z ukladu zaniepokoily mnie weze. W niektorych miejscach pokryly sie dziwnym zielonym nalotem...Nalot jest jakis taki sliski i lepki. Glony to nie moga byc - w ukladzie mialem petrygo niebieskie+demineralka. W ukladzie miedź + anodyzowane aluminium. Moze to z tego petryga sie jakies pigmenty powytracaly? Mieliscie kiedys podobna historie?


_________________
www.gambitgruzinski.pl
 
 
   
nazir123 
MP Chief



Dołączył: 12 Sie 2004
Posty: 2343
Skąd: Kraków
Wysłany: 17 Lis 2007 09:05   

korko_czong napisał/a:
W sumie glownym bodzcem do zwodowania grafy byla eliminacja nieznosnego fabrycznego wentylatorka na chipsecie. Jest o niebo lepiej.


Przecież to jeden z powodów dla którego woduje się elementy - nie tylko podkręcanie i dobre chłodzenie ale właśnie cisza :)

korko_czong napisał/a:
W ukladzie miedź + anodyzowane aluminium. Moze to z tego petryga sie jakies pigmenty powytracaly? Mieliscie kiedys podobna historie?


Niedobrze - z niebieskiego petrygo najwyżej by Ci się niebieski osiad zrobił. A to jednak wygląda jak jakieś żyjątka :/

Poza tym podziwiam Cię, że się w tym gąszczu kabli orientujesz. To powinien być obecnie stanowczo najważniejszy priorytet w Twoim modzie - porządek w kablach.
_________________

Mobo: Asrock Z77 Extreme6
CPU: Intel Ivy Bridge i7-3770
RAM: Patriot 4x4GB DDR3
Grafa: Sapphire HD 4870 1GB Vapor-X
HDD: 9,5TB
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoPurple v 0.1 modified by OBcY & szeq

www.Mod-Planet.com - Strona Główna