Pytanie, czy dostanę takie chłodzenie w Polsce? Ile to w ogóle może kosztować? Mam Patrioty 2 x 512MB 800mhz i się zastanawiam nad takim dodatkowym chłodzeniem. Czy ktoś miał styczność z tym OCZ? Czy te wentylatorki nie są głośne?
Napewno to trochę kosztuje, a i słychać to pewnie wyraźnie... dwa małe wentyle przy rozsądnej prędkości zawsze będą słyszalne.
Zastanów się, że zdołasz zagrzać te patrioty do takich temperatur, żeby aktywne chłodzenie było niezbędnę. Według mnie lepiej zainwestować w jakiś cichy i wydajny wentylator na bok budy - bedzie wiać tam gdzie trzeba, a przy okazji przewietrzy także mosfety, jeśli je obradiatorujesz, będziesz mógł podwyższyć V i podkręcalność przy dobrym chłodzeniu będzie wyższa.
Jeśli jednak tak Ci się podoba ten bajer zawsze możesz takie cuś samemu złożyć - kawałek wygiętej, perforowanej blaszki i dwa wentylki... napewno można by to jakoś urozmaicić w wkomponować w styl Twojej budy.
Po Świętach pokażę Wam podobne rozwiązanie (ale bez tej blachy) przygotowane przez VIZO.
Kurde, niech te święta miną! Szybko!
Co do produktów niedostępnych w Polszcze ->priv. Teraz mogę wszystko, jestem młody bóg i umiem robić cuda Taka ryboreklama!
Co do samego prduktu: Zrobiłbym po swojemu: najpierw termometr. przyklej coś, co mierzy do tego ramu. I pomierz. Przekracza 6parę*C? to rzeczywiście, trzeba pomyśleć. Ale nie o tym urządzonku, a o poprawieniu obiegu powietrza wewnątrz obudowy. Może jakieś tunele, lepszy coolen na procku, może lepszy cooler na grafie i NB? Może i mosfetom potrzeba radiatorków... Albo po prostu, ram wymaga radiatora dobrego, a nie wiania! Radiator tu bardziej się sprawdzi, niż ten silnik odrzutowy;)
Mogę tu wstawić link do angielskiej stronki z testem tego cudaka? Według niego dwa wiatraczki 60 mm na 100% obrotów obniżały temperaturę pamięci Kingston HyperX PC3200 2-3-2-7 @ 208MHz 2.6V (20 minut SuperPi mod 1.4) z 45 do 42 stopni. Oczywiście kosztem ciszy, do której im daleko.
_________________ "Nieważne czy to jest możliwe, próbować trzeba!"
"My girl, my girl, don't lie to me
Tell me where did you sleep last night"
\m/ Polski ROCK \m/
_________________ "Nieważne czy to jest możliwe, próbować trzeba!"
"My girl, my girl, don't lie to me
Tell me where did you sleep last night"
\m/ Polski ROCK \m/
Wysłany: 29 Gru 2006 07:51
majster a nie myślałeś o tym by zamontować takie radiatorki od theramltake z diodami ? Prędzej to dostaniesz niż tego ocz a efekt ....hmmm
_________________ "W układzie masz zbyt wydajną pompkę. Wystarczyła by pompka 280-350 l/h.Przy wydajności 650 l/h na 1 bloku chłodnica nie ma wysokiej wydajności (nie rozproszy większości ciepła z układu LC/WC do otoczenia)"
- fredzik 19.01.2009
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum