Witam, niedawno pojawił się w sklepach nowy wentylator, a mianowicie Scythe S-Flex. Producent podaje, iż posiada on nową technologię łożyskowania- S-FDB. 800obr./min. ma przepchać 33.5 CFM. Co o nim sądzicie? Bo ja planuję go zakupić. Może miał ktoś z nim styczność i mógłby coś o nim więcej powiedzieć.
P.S: Technologia łożyskowania opatentowała firma Sony.
Nowy to on nie jest - na rynku jest pewien czas. Łożysko jest ciche, ale 8,7 dBA to jest zwykły chwyt marketingowy, bo przy 800 RPM jest to niemożliwe(9 dBA jest niesłyszalne bez specjalnie wyciszonego pomieszczenia a Fander na 600 jest nadal słyszalny w nocy). Wygląd ma kiepski i to bardzo, cena też trochę zbyt wysoka. Ja bym osobiście wybrał Fandera ze względu na oplot na kablu, niższą cenę i regulację od nieco ponad 600 do 1400 RPM. Jedyna zaleta S-flex'a to dłuższa żywotność(80 000 godzin vs 150 000), ale Fander ma dłuższą o rok gwarancję.
Łożysko jest ciche, ale 8,7 dBA to jest zwykły chwyt marketingowy
Cytat:
Wygląd ma kiepski i to bardzo, cena też trochę zbyt wysoka.
Wszystko popieram, ja na twoim miejscu cudny90, kupił bym Fandera (DOBRE BO POLSKIE) a co do żywotności to to 80 000 godzin to i tak ponad 9 lat więc nawet tyle powinno wystarczyć
Masz rację, co Polskie - lepsze, tak samo jak jeansy, dollary itp. :bum: nie, ale tak na serio to polskie znaczy lepsze fander to król najkrólowniejszych królów
Masz rację, co Polskie - lepsze, tak samo jak jeansy, dollary itp. :bum: nie, ale tak na serio to polskie znaczy lepsze fander to król najkrólowniejszych królów :D
Tsaaa a Microsoft to ZŁO...
sorki nie moglem sie powstrzymac
co do wentyla:
nie wazne czy wezmiesz: Fandera, Akasa quiet fan, akasa Amber, czy Evercool GreenFan... kazdy pracuje jesli chodzi o cichosc identycznie.. co do przepchanego powietrza.. hmmm nie wiele jest miejsc w PL ktore sa w stanie t obiektywnie sprawdzic...
nie wazne czy wezmiesz: Fandera, Akasa quiet fan, akasa Amber, czy Evercool GreenFan... kazdy pracuje jesli chodzi o cichosc identycznie
Taaa... jasne. Green Fan osobiście testowałem i jest głośniejszy niż Fander(oba na 900 RPM). Akasa ma kiepskie łożysko, przez co jest automatycznie głośniejsza niż Fander.
nie wazne czy wezmiesz: Fandera, Akasa quiet fan, akasa Amber, czy Evercool GreenFan... kazdy pracuje jesli chodzi o cichosc identycznie
Taaa... jasne. Green Fan osobiście testowałem i jest głośniejszy niż Fander(oba na 900 RPM). Akasa ma kiepskie łożysko, przez co jest automatycznie głośniejsza niż Fander.
kiepskie?
malozysko kulkowe fander slizgowe (scierne) wiesz jaka jest roznica?
Kiepskie, nie ze względu na samą konstrukcję(bo są dobre wentylatory na łożysku kulkowym), tylko na głośność pracy. Wiem czym się różni łożysko kulkowe od ślizgowego.
Kiepskie, nie ze względu na samą konstrukcję(bo są dobre wentylatory na łożysku kulkowym), tylko na głośność pracy. Wiem czym się różni łożysko kulkowe od ślizgowego.
najwieksza wad akulkowego jest to ze przez bardzo dlugi okres czasu dziala z taka sama glosnoscia...
natomiast w slizgowym na pcozatku jest to cicho po przetarciu robi sie cholernie glosno...
wiec mimo tego ze akasa na poczatku chodzi glosniej (huh roznica jest prawie nieslyszalna!!) to z biegiem czasu smiem przypuszczac, ze fander odpadnie...
btw
na high obrotach fander jest glosniejszy od ambera
W sumie jak już brać najcichszy wentylator to podobno pod tym względem przoduje Noctua, ale jak pytali na forum Zenfist'a to cena jaką przyszło by zapłacić za ten produkt to 69 zł - mało nie jest a przepływ powietrza marny.
W sumie jak już brać najcichszy wentylator to podobno pod tym względem przoduje Noctua, ale jak pytali na forum Zenfist'a to cena jaką przyszło by zapłacić za ten produkt to 69 zł - mało nie jest a przepływ powietrza marny.
widzisz, zalezy co do czego chcemy uzywac...
uwazam ze wentyle, ktore podalem sa na tyle ciche ze podczas zwyklej pracy i tak pracujacy hdd bedzie glosniejszy od nich wiec... nad czym tu sie spierac? wszystkie sa ciche roznice sa minimalne, sa ale zawsze...
Nie jestem gupi, nie kupie jakiegos szajstwa, o ktorym pierwszy raz w zyciu slysze a ty z realitynet idz sie reklamowac gdzie indziej
moze troszke grzeczniej, nie reklamuje siebie, nie napisalem ze musisz kupic u mnie... a to 'szajstwo' testowal takze serwis na ktorego forum piszesz... wiec sobie czlowieku POCZYTAJ a nie slepo idziesz jak krowa na rzez... 'bo kolega powiedzial ze tam cieplo'
cudny90, zachowuj się bo jeszcze jeden wybryk i będziesz mieć zakaz pisania postów. Ja testowałem Ever Green Fan, gdybyś chociaż wysilił się na tyle, żeby poczytać to byłoby łatwiej.
cudny90 rozumiem że już samozachwyt już cie zżera ale Sam po prostu wyszedł z pomocną dłonią a ty na nią z (sorry za określenie ale...) "gębą" na tą ręke ? nie pojmuje tego... Poza tym jak ci się nie podoba realitynet to kup w cooling.pl... chociaż nie wiem co chcesz od Sama i jego sklepu
Cytat:
"Poznasz głupiego po czynach jego" - Forest Gump
GUT SAMHAIN
A ty cudny uspokuj się.......
WARCHOLSTWA NIE ZNIESE!
Ostatnio zmieniony przez ExEq 03 Sty 2007 07:58, w całości zmieniany 1 raz
cudny90, Nie przeginaj pały w swoich wypowiedziach. Nie jesteś na podwórku z kolegami więc trochę umiaru. Jest to OFICJALNE OSTRZEŻENIE A jak coś się nie podoba to najpierw zajrzyj do regulaminu, który automatycznie przyjąłeś do wiadomości w momencie rejestracji na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum