www.Mod-Planet.com - Strona Główna

Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
PeNe Projektor
Autor Wiadomość
NE555 
Dzikie.net

Wysłany: 18 Lut 2007 12:43   PeNe Projektor

Temat umieściłem w tym dziale ponieważ głównym elementem tego urządzenia jest matryca LCD od monitora 15 calowego. Jest to najprawdziwszy projektor!
Koncepcja jest bardzo prosta. Bierzemy rzutnik (taki do wyświetlania pisma) np. stary Zufra Lux 804S. Z środka usuwamy starą żarówkę i w jej miejsce wstawiamy wielką metahalogenową 400watową żarówkę (należy się z nią ostrożnie obchodzić ale daje naprawdę bardzo dużo światła - gdy pierwszy raz ja włączyliśmy na próbę w pokoju to był problem żeby do niej podejść i ją wyłączyć - na oczy trzeba uważać!).

Następnie potrzebujemy matryce lcd. Mój kolega kupił takową na allegro - matryca była już bez obudowy (monitora) i miała przedłużone tasiemki (łączące elektronikę z matrycą - jest to największy problem). W zwykłym monitorze elektronika znajduje się tuż za matrycą - w projektorze płytki z elektroniką należy umieścić gdzieś z boku aby nic nie zasłaniało światła.

W rzutniku znajduje się już bardzo ważny element - dwie soczewki fresnela.
Ich zasada działania jest bardzo prosta. Światło z punktowego źródła (żarówki) pada na 1. soczewkę fersnela. Po przejściu przez nią uzyskujemy równomierny snop światła który powinien padać teraz na matryce i za nią na kolejnego fresnala, który tym razem skupia światło i kieruje ją na soczewkę. W rzutniku pisma oba fresnele są połączone ze sobą - postanowiliśmy już tego nie ruszać. Poniższy schemat powinien wyjaśnić co nie co:

Żarówka wydziela bardzo dużo ciepła - aby je odprowadzić z tak małej obudowy rzutnika użyliśmy w sumie 14 wentylatorów... szumią, nie da się ukryć :] . Osobno trzeba chłodzić matryce - jest to najczulszy element projektora. W czasie pracy, temperatura matrycy wynosi ok 50st.C. W środku obudowy panuje znacznie większa temperatura.

Ostatecznie uzyskaliśmy obraz o przekątnej 2,2 metra - pozwala to na komfotowe oglądanie filmów :ok:
Nie posiadamy jeszcze stosownego ekranu i obraz wyświetlamy na ścianie.

Należy pamiętać, że jest to tylko prototyp - za tydzień lub dwa rozbieramy nasz "projektor" na części. W planach jest budowa profesjonalnego projektora. Na razie zbieramy części - jest problem z kupnem odpowiedni dużych fresneli, we wrocławiu również nie sposób dostać hartowanego szkła. Docelowo obudowa będzie wykonana od podstaw z drewna :dremel2:
Spodziewamy się że jakość obrazu będzie znacznie lepsza.

Trochę więcej na temat znajduje się pod tym linkiem

Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy

Wysłany: 18 Lut 2007 02:22   

NE555, gratulacje, bardzo fajne wykonany projektor.

Co do drewna, wiem że to dosc prosty/łatwy materiał w obróbce, nie boicie się jednak że spali sie Wam pokój :> Nie lepiej zastosowac alu kątowniki i kawałki z obudowy ze starego rzutnika za boki??

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Grundfos UP15-14B || Freezer 2x120 || Fander || BW O-Tank 170||:.

1. Administrator i Moderator ma zawsze racje !
2. Gdy Administrator lub Moderator nie maja racji patrz punkt 1.
3. Mod nie nabija postów - mod ma wiele do przekazania
4. Mod nie myli się - mod ma inne zdanie
5. Mod nie obija się - mod czuwa
6. Mod nie rozmywa tematu - mod przypomina o innych ważnych sprawach
7. Mod nie obraża innych - mod dobitnie zwraca uwagę.
8. Chcesz żyć i pisać na forum w spokoju? Nie wyprzedzaj Moda w rozwoju

Pepe2k 
Newbie

Wysłany: 18 Lut 2007 03:20   

Koziołek napisał/a:
NE555, gratulacje, bardzo fajne wykonany projektor.

ekhm, ekhm... czuje sie nie doceniony w tym momencie :( To moja konstrukcja tak na marginesie. Ale NE pomaga :)

Koziołek napisał/a:
Co do drewna, wiem że to dosc prosty/łatwy materiał w obróbce, nie boicie się jednak że spali sie Wam pokój :> Nie lepiej zastosowac alu kątowniki i kawałki z obudowy ze starego rzutnika za boki??

Pozwole sobie odpowiedziec - Nie boimy sie z prostego wzgledu: w srodku zarowka bedzie oslonieta plytami w komorze i bedzie chlodzona aktywnie. Co do rzutnika - ciezko bedzie cokolwiek z niego zaadoptowac. Jest za maly, a blacha jest gruba i profilowana. Po prostu sie nie nadaje.

A wszystkim zainteresowanym polecam forum: http://www.lumenlab.com/forums/index.php
To jedno z najwiekszych (jesli nie najwieksze) forum o tematyce konstrukcji projektorow DIY. Warto zerknac na gotowe i wyprobowane konstrukcje - pewnie na jednej z nich bedziemy sie z NE wzorowac, oczywiscie z pewnymi usprawnieniami (chce zastosowac specjalne tunele chlodzace zeby nie zostawiac wentylatorow po prostu z tylu, bo duzo swiatla przez nie ucieka i dodatkowo, niepotrzebnie, oswietla pokoj).

Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy

Wysłany: 18 Lut 2007 04:44   

Pepe2k napisał/a:
ekhm, ekhm... czuje sie nie doceniony w tym momencie To moja konstrukcja tak na marginesie. Ale NE pomaga

Uuu kto to do nas zawitał ;P Pepe2k od kiedy to jestes kobieta ;) . Zwracam honor do konstrukcji. Gratuluje Wam obu i czekam na dalsze relacje :)

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Grundfos UP15-14B || Freezer 2x120 || Fander || BW O-Tank 170||:.

peeres 
Mr Clock

Wysłany: 18 Lut 2007 04:54   

Kiedyś chciałem coś takiego zrobić żeby na dyskotece wyświetlać powiedzmy teledyski na suficie. Ale jak to zwykle ze mną bywa to planowałem, planowałem i nie zrobiłem :crash:

Edytka:
P.S. Pepe2k & NE555 gdzie dostaliście tego metahalogenika i soczewki.

NE555 
Dzikie.net

Wysłany: 18 Lut 2007 06:21   

peeres napisał/a:

P.S. Pepe2k & NE555 gdzie dostaliście tego metahalogenika i soczewki.

Soczewka jak i fresnele były oryginalnymi elementami rzutnika, ale to wszystko można kupić.
Żarówkę Pepe kupił na aukcji wraz z zapłonnikiem i statecznikiem za 120zł (używany zestaw z nową żarówką).
Zapłonnik i statecznik musi być dokładnie dobrany do danej mocy żarówki!

nazir123 
MP Chief

Wysłany: 18 Lut 2007 07:22   

NE555, mógłbyś coś napisać bliżej o matrycy? Trzeba ją jakoś specjalnie przygotować etc?

Mobo: Gigabyte GA-965P-DQ6
CPU: C2Q Q6600 @ 2,4GHz
RAM: Patriot Dual 2x1GB + 2x512MB 800MHz DDR2 LLK
Grafa: Sapphire HD 4870 1GB Vapor-X
HDD: 3,14TB
H2O inside

Pepe2k 
Newbie

Wysłany: 18 Lut 2007 07:50   

nazir123 napisał/a:
NE555, mógłbyś coś napisać bliżej o matrycy? Trzeba ją jakoś specjalnie przygotować etc?

Matryca Fujitsu jakas z LCD 15". W jej wypadku trzeba bylo przedluzyc tasiemke laczaca elektronike sterujaca kolumnami i wierszami (obie byly polaczone krotka tasiemka 16 pin, raster 0,5 mm). W przypadku wiekszosci montiorow taka modyfikacja bedzie potrzebna, ponadto czesc w ogole sie nie nadaje, bo elektronika jest zlaczona na stale albo nie da sie jej odgiac (zazwyczaj jest zagieta do tylu, za matryca), tak zeby nie zaslaniala ekranu. Cala matryca musi byc odslonieta, zeby moglo przejsc przez nia swiatlo. I cos jeszcze - trzeba uwazac, zeby jej nie usmazyc swiatlem.

Seraphiel 
MP Crew

Wysłany: 18 Lut 2007 08:09   

Chłodzenie aktywne - znaczy się wiatrak(i) jak duże? Skoro w wersji próbnej przy kilkunastu wiatrakach było tak gorąco... Nie wystarczyłaby słabsza żarówka? (o ile słabsza nie wiem - pytam tylko) W oryginalnym rzutniku też jest źródło światła przecież. Nie nada się?

Pomysł nienowy już, ale i tak bardzo fajne :D (i tanie - bo czytałem projekty rzutników na 1-2k zł...)

Pepe2k 
Newbie

Wysłany: 18 Lut 2007 08:23   

Serafiel napisał/a:
Chłodzenie aktywne - znaczy się wiatrak(i) jak duże? Skoro w wersji próbnej przy kilkunastu wiatrakach było tak gorąco... Nie wystarczyłaby słabsza żarówka? (o ile słabsza nie wiem - pytam tylko) W oryginalnym rzutniku też jest źródło światła przecież. Nie nada się?

Pomysł nienowy już, ale i tak bardzo fajne :D (i tanie - bo czytałem projekty rzutników na 1-2k zł...)

Dwa wiatraki 120 mm do zarowki i 2x 80 mm do fresneli i matrycy. Teraz jest 14 dlatego, ze rzutnik jest malutki i nie mamy szyby z hartowanego szkla, ktora w docelowym projekcie ma zatrzymywac spora ilosc ciepla z zarowki. Mozna slabsza - 250 W. Wydziela odrobine mniej ciepla ale spadek jasnosci jest zauwazalny.
Rzutniki maja halogeny, te nowsze bardzo silne i moga sie nadawac. Ale ceny takich rzutnikow... No i jeszcze pradozernosc! Chcialbys uzywac rzutnika z 800W halogenem? Taki mysle, ze moglby sie nadac, ale jasnosc bedzie slaba. Metahalogeny maja wysoka skutecznosc i wydajnosc. 400W generuje strumien 34 000 lm. Zagranica widzialem juz nawet ludzi budujacych projektory z oswietleniem diodami LED... ale 1000 diod LED bialych sporo kosztuje... :P
I cos jeszcze - metahalogen maja najlepsza barwe swiatla - odwzorowanie kolorkow masz idealne.

nazir123 
MP Chief

Wysłany: 18 Lut 2007 10:21   

Pepe2k, co do matrycy to chodziło mi o to, czy trzeba zdejmować jakąś warstwę z tyłu czy tak naturalnie jest przeźroczysta dla światła :)

H2O inside

NE555 
Dzikie.net

Wysłany: 18 Lut 2007 10:32   

nazir123 napisał/a:
Pepe2k, co do matrycy to chodziło mi o to, czy trzeba zdejmować jakąś warstwę z tyłu czy tak naturalnie jest przeźroczysta dla światła :)

Matryca gdy nie jest podłączona do prądu to jest prawie nieprzezroczysta (pixele nie są wzbudzone). Pamiętaj, ze w monitorach lcd katody podświetlają od tyłu. Tyczy się to wszystkich matryc.

Arni 
Expert

Wysłany: 19 Lut 2007 12:21   

Bardzo ciekawy project można prosić o podsumowanie ile takie coś pochłania środków powszechnej płatności??:D
"W układzie masz zbyt wydajną pompkę. Wystarczyła by pompka 280-350 l/h.Przy wydajności 650 l/h na 1 bloku chłodnica nie ma wysokiej wydajności (nie rozproszy większości ciepła z układu LC/WC do otoczenia)"
- fredzik 19.01.2009

duallooooop

Seraphiel 
MP Crew

Wysłany: 19 Lut 2007 11:46   

Przecież to dopiero wersja demo =) . jeszcze koszty tej soczewki, obudowy... Za wcześnie na kosztorys ;)

olinek2 
MP Crew

Wysłany: 19 Lut 2007 04:53   

NE a co do szkła hartowanego to niewiem, wiem natomiast, że krzemowe (powłoka nakładana plazmowo) pochłania podczerwień, a takie szkło znajdziesz w szybach w oknie :]
Tylko w tych nowych (pcv, alu z argonem miedzywarstwowo ;) )
Pozdrawiam :]

DFI LP UT NF4-D | CPU: ATHLON 64 3000+ VENICE | RAM: 2X512MB KINGSTON HYPERX 400 | GPU: G6600GT DIAMOND OD MSI Z CORE CELL II | HDD: WD1600JS Z 8MB CACHE | DVD: NEC ND-4551A | PSU:TAGAN 420W Z I-XEYE | BUDA JAKIS TRACER | MX1000 | WC | HP DV6648SE ;D

muciek 
Mr Freeze

Wysłany: 19 Lut 2007 07:25   

OOO!
Lampy wyładowcze. Ah jak ja lubie te tematy!
Ja tez walczę z HPS'em i ciepłem jakie wywala. Ale jak na Mh tak i na sodówke jest sposób.

Aby uniknać nadmiernego nagrzewenia sie 'growboxa' ludzie stosują tzw. 'cooltuby'. Są to szklane rury z hartowanego szkła do których wkładana jest żarówka lampy wyładowczej. Na końce zakładane są rury wentylacyjne. Najczęsciej alu ze względu łatwego dostępu, lecz bardziej polecane są papierowe na drucianym stelażu gdyż nagrzane nie oddają znów ciepła z do otoczenia.
Gotowe cooltuby uzywane do doświetlania roslin można kupić w growshopach, lecz ceny makabryczne:

http://hemp.pl/produkty.p...7&pks=&p=11&sz=

Lub tutaj, sa 2 rodzaje:
http://shop.growshop.pl/katalog/seznam/0105

(nie zabradzo polecam ten sklep)

Posiadają odrazu odbłysnik. Wentylatory jakie warto zastosowac to łazienkowe o przewiewie koło 200-300m3/h do dostania w markiecie typu Castorama.

Jeden wichurek montowany na końcu jako wtałaczjący, po drugiej stronie jako ssający :)

Innym sposobem na drogie colltuby firmowe jest sprowadzenie z ebay'a formy do pieczenia chleba Pyrex. Paypal już u nas jest więc nie ma z tym wiekszego problema.

Efektem stosowania takiego wynalazku jest znaczne zmniejszenie temperatury powietrza w przestrzeni w której znajduje sie żarówka.

Mam nadzieje, że okazałem sie pomocny.
Pozdrawiam
muciek

Pepe2k 
Newbie

Wysłany: 19 Lut 2007 10:31   

Arni napisał/a:
Bardzo ciekawy project można prosić o podsumowanie ile takie coś pochłania środków powszechnej płatności??:D

Hm... szczerze mowiac, to kasy poszlo w to juz troche, ale z tego wzgledu, ze jeden LCD (Belinea 101570), ktora kupilem z przeznaczeniem na projektor (zaplacilem za nia ponad 200zl) lezy... nie chcialem ruszac tasiemki L i ze wzgledu na to, ze monitorek fajny, to zostal sobie.

Ale liczac "na oko", jezeli sie dobrze szuka to:
- matryca: okolo 100-150 zł
- ewentualna tasiemka do przedłużenia elektroniki 4 zł :)
- rzutnik (ma w sobie obiektyw 3-soczewkowy, soczewke fresnela) - 60 zł
- oświetlenie (lampa + układ zapłonowy) ~120-200 zł (używany-nowy)
- wentylatory itp. we własnym zakresie

Tyle za to co mam teraz. Obraz jest świetny ale ten hałas i uciekające bokami światło przeszkadza... dlatego w planach jest zbudowanie obudowy, czegos na taki wzor:

Generalnie mam juz do tego obiektyw (ten z rzutnika), matryce i oswietlenie. Pozostalo do zdobycia: duze fresnele (ciezko dostepne, ponoc maja byc w marcu) i szyba z hartowanego szkla.

muciek, bardzo pomogles! Raczej na pewno nie wykorzystam tej tuby, bo jest po prostu za droga, chyba ze uda sie ja zdobyc gdzies taniej. Ale adresy sie przydaly, moze jakis odblysnik tam kupie. Chociaz z drugiej strony najlepiej do tego sprawuja sie ponoc metalowe miski z supermarketow wypolerowane pasta do metalu :D

PS. Troche zdjec tutaj (na zdjeciach jest monitor Belinea po rozebraniu, ostatecznie nie wykorzystany do projektu): http://www.tech-blog.pl/galeria/index.php?list=26

Arni 
Expert

Wysłany: 19 Lut 2007 11:59   

a jtrzymam kciuki bo to bardzo ciekawy projekt który możana we włanym zakresie wykonac jest ma sie odrobinę wiedzy Pozdr!
"W układzie masz zbyt wydajną pompkę. Wystarczyła by pompka 280-350 l/h.Przy wydajności 650 l/h na 1 bloku chłodnica nie ma wysokiej wydajności (nie rozproszy większości ciepła z układu LC/WC do otoczenia)"
- fredzik 19.01.2009

duallooooop

nazir123 
MP Chief

Wysłany: 20 Lut 2007 12:16   

Arni napisał/a:
włanym zakresie wykonac jest ma sie odrobinę wiedzy

I "odrobinę" funduszy :)

Ale także czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój projektu.

H2O inside

muciek 
Mr Freeze

Wysłany: 20 Lut 2007 08:46   

Pepe2k, hmmm nie wiem ile na dzień dzisiejszy kosztuja te formy do pieczenia chleba z hartowanego szkła, ale z tego co pamietam, jest to dośc dobra cenowo elternatywa dla tych oryginałów.

Co do odbłysników. Wcale te te samoróby z markietu dobre nie są. Stalowe foremki do ciast słabo odbijaja swiatło, lepsze jest polerowane aluminium.
Odbłysniki z tych sklepów co podałem wyzej maja efekt "skórki pomarańczowe" aby odbite światło było rozproszone co bardzo pozytywnie wpływa na rozwój roslin.

Ja mam ten odłbysnik. Bardzo go sobię cenie, mimo, że powieszchnia alu jest jak lustro. Zabezpieczona jest folią, do zerwania zaraz po zamontowaniu. Mozna uniknąc rys i innych tego typu.
http://luxmarket.pl/p/Odb...40%2047x47/6487

FatAlbert 
Pro User

Wysłany: 20 Lut 2007 10:55   

:shock:

pr0 i el0 rzekłbym więcej, kaczi ;D

może mi to gdzie umknęło ale przy oślepłem, ale siem spytam

czy po skończeniu wpełni sprawnego "PeNe Projektora" ukaże się jakiś art ew. worklog podczas prowadzenia prac nad finalną wersją ukazującą wszystkie potrzebne materiały, dokładny (w miare) opis prac co i jak?

jeszcze raz gratky :ok:

Pepe2k 
Newbie

Wysłany: 20 Lut 2007 10:58   

FatAlbert napisał/a:

czy po skończeniu wpełni sprawnego "PeNe Projektora" ukaże się jakiś art ew. worklog podczas prowadzenia prac nad finalną wersją ukazującą wszystkie potrzebne materiały, dokładny (w miare) opis prac co i jak?

Sir, YES, sir! :)

DAREK4488 
Expert

Wysłany: 21 Lut 2007 08:24   

A nie lepiej byłoby dać na ścianki i spód obudowy lustra jednocześnie zmieniając żarówkę na słabszą.

Mój sprzęt:
Pentium 4 640 LGA775 :D
GeForce with CUDA 9800 GTX+ Gainward 512MB 2xDVI (PCI-E) DualFan
4x 1GB DDR2 667Mhz RAM Kingston
2x Samsung SpinPoint 200 GB SP2004C
2x Seagate 500 GB Barracuda ES.2
1x Samsung SpinPoint F1R 1 TB
Gigabyte GA-EP45-UD3R
Logitech Z-5500

Pepe2k 
Newbie

Wysłany: 21 Lut 2007 08:35   

DAREK4488 napisał/a:
A nie lepiej byłoby dać na ścianki i spód obudowy lustra jednocześnie zmieniając żarówkę na słabszą.

Niestety nie. Od tej strony soczewki musi byc swiatlo mniej wiecej punktowe (w ogniskowej soczewki).

Obecnie poszukuje wlasnie tylko wiekszego fresnela i szyby z hartowanego szkla. Wroclaw taki duzy, a nigdzie nie hartuja szkla :( Moze ktos ma z Was pomysl gdzie dostac taka szybke?

PS. Polecam obejrzec przede wszystkim to: http://www.popsci.com/pop...l?s_prop18=how2
Szczeka mi opadla! Ciekawe :) NE nie podobaja sie kolka, a wedlug mnie sa wyczesane ;) W swoim projekcie nie przewidujemy takich "bajerow".

A tutaj jeszcze ciekawa galeria z gotowymi projektorami: http://www.allinbox.com/allinbox.htm

Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy

Wysłany: 22 Lut 2007 06:40   

Pepe2k napisał/a:
Wroclaw taki duzy, a nigdzie nie hartuja szkla Moze ktos ma z Was pomysl gdzie dostac taka szybke?

Dziwne... w Szczecinie u każdego szklarza mogą zachartować szybę (oczywiscie wysyłają gdzies do hartowni) ale szkło musi miec wymiary większe niz formatu A4.

EDIT: Pepe2k dlaczego akurat szukasz szkła hartowanego?

Odpowiedz do tematu