www.Mod-Planet.com - Strona Główna

Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Steampunk ftw !
Autor Wiadomość
korko_czong 
Higher User

Wysłany: 02 Sie 2007 12:48   Steampunk ftw !

Witam
Chciałbym przedstawić wszystkim mojego moda obudowy (a w zasadzie całego komputera) nad którym obecnie pracuje. Jest to moja pierwsza modyfikacja. Na początku chciałem tylko założyć chłodzenie wodne - zobaczyłem takowe u kolegi i bardzo mi się spodobało. Stary wentylator terkotał, zbliżały się wakacje i trochę wolnego czasu – i postanowiłem działać. Jednak z biegiem czasu jak zacząłem wprowadzać w życie nowe pomysły, prosta modyfikacja chłodzenia rozrosła się do pełnego moda obudowy.

Wszystko zaczęło się od tego że chciałem mieć możliwość regulacji obrotów wentylatora na chłodnicy - a co z tym idzie - pomiar napięcia. Później doszedł pomiar temperatury cieczy w układzie i pomiar ciśnienia, pomiar pracy pompy, oraz przełączniki do pompy, itp. Pomiary miałyby odbywać się za pomocą analogowych tarczowych mierników (elektronika sucks :P )

Pomysł na stylizację moda pojawił się również w trakcie prac. Przy tak dużej liczbie mierników, tarcz i zegarów, odpowiedz mogła być tylko jedna - Steampunk.

Steampunk, czyli alternatywna indrustrialna wizja przeszłości - epoka wiktoriańska (mniej więcej druga połowa XIXw), w której mieszają się zaawansowana technologia i wynalazki przyszłości oraz magia. Energię pozyskuje się z siły pary wodnej (steam ;P ).

Oto kilka linków skąd czerpałem nieco inspiracji:

http://www.flickr.com/pho.../pool-freepost/
http://steampunkworkshop.com/keyboard.shtml
http://www.flickr.com/pho...57594363814399/
http://www1.istockphoto.c..._background.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=BLe3P0xYd50 - ciężkie :P

Oto kilka podstawowych założeń, którymi się kierowałem przy budowie moda(kieruję)

1) Przeróbka istniejącej budy (nie budowałem od podstaw)
2) Materiały typu miedź, mosiądz, drewno
3) ŻADNYCH LCD, UV, katod itp. elektronicznych bzdetów.
4) Chłodzenie wodne
5) Pomiary różnych wielkości układu na tarczowych analogowych miernikach
6) Funkcjonalność - żeby jak najwięcej elementów pełniło funkcję ciut więcej niż dekoracyjna (stąd pomiary napięć, temperatury, regulacja itp.)
7) W miarę tania modyfikacja - czyli Scrapheap Challenge z tego co znajdę w piwnicy
8) I oczywiście najważniejsze - wygląd steampunkowej maszyny liczącej na parę :P

Prace rozpoczęły się wraz z końcem czerwca, wtedy to też zacząłem gromadzić niezbędne elementy. Pracuje nad modem po dziś dzień

Teraz po krótce przedstawię kolejne etapy budowy:

1) Obudowa

Moja stara obudowa okazała się za mała - miała jedynie 34cm wysokości i nie było możliwości żebym zmieścił w niej wszystkie planowane elementy.
Tu moja obudowa w porównaniu z chłodnicą od kadeta - oczywiście o wsadzeniu jej do środka można pomarzyć.

Na szczęście dostałem w prezencie od kumpla (thx oskarro) jego stara nieużywana obudowe:

Na niej opieram właśnie opieram swojego moda. W pierwszej kolejności było pozbycie się starej farby

Niestety chłodnica również się nie zmieściła wewnątrz tej obudowy - powędruje więc na dach. Niezbędne było wycięcie otworu

2) Front

Oczywistą rzeczą było to że muszę od podstaw stworzyć nowy front budy. Kupiłem niezły kawałek blachy ocynkowanej (takiej do rur spustowych zwanych przez niektórych rynnami). Zaprojektowałem rozmieszczenie wszystkich elementów na froncie budy (oczywiście do końca nie jest tak jak w projekcie, doczekał się paru przeróbek na gorąco):

Na obrazku widzimy : na samej górze chłodnica od WC, niżej panel z kontrolkami, niżej 2 woltomierze do pomiaru napięcia wentylatora i pompy. Pod lewym woltomierzem regulacja napięcia wentylatora (skokowa), po prawej 2 lampy nixie (o których później). Niżej jest panel z termometrem i przełącznikami (włącznik pompy, lamp itp.)
Najważniejszą wadą takiego zestawienia elementów jest brak miejsca na Cd-rom oraz dyski :O. Bez Cd-roma się jakoś obędę (i tak nie używam praktycznie), za to dyski będę musiał upchnąć na dole pod pci.

Do oznaczenia pozycji przełączników użyłem ledów 3mm - nieco nie trzymaja się steampunkowej stylistyki, ale już niech zostaną. Lampy nixie - też nie do końca (bardziej retrofuture), ale wpadły mi w ręce i żal było ich nie wykorzystać :P

Oto zdjęcia z prac nad frontem

Blache ciąłem wyrzynarka, później szlifowałem pilnikiem

Kratka wentylacyjna (a raczej osłona - zrobiona z mydelniczki ;p)

Przymiarka (z nałożonymi panelami) :

3) Panel górny

Tu nie ma czego pisać - 4 przełączniki dźwigienkowe, przycisk pałer, reset, i wejścia węży do środka obudowy, no i diody LED wskazujące pozycje przelacznika. Wszystkie przełączniki zamocowane są na blasze która będzie przymocowana do frontu

Tył :)

4) Chłodnica i szroud

Miedziany kadet z allegro.

Oczywiście go troche naprostowałem, przeczyściłem w środku żeby nie było syfu, wyszlifowałem. Dolutowałem końcówki na węże i redukcje.

Szroud powstał ze ścinków drewna jakie walały się w piwnicy. Zamontowałem wentylator 120x120 (Arktyczne Chłodzenie) oraz filtr przeciwkurczowy (z rajstopy). Tak wygląda przed malowaniem (jeszcze na starej budzie)

Spod

Do uszczelnienia użyłem kleju z pistoletu (takie plastikowe wkłady) i jakoś brzydko to wyszło... zadowolony nie jestem.

A to szroud zamieszczony na górze budy (aktualnej)

5) Reszta rzeczy do zrobienia

Wykończenie frontu - montaż wszystkich elementów, gałki na potencjometry, montaż kratki wentylacyjnej, panel usb,
Polutować całą elektronikę (zasilacz do lamp nixie, oświetlenie, skończyć regulator obrotów itp.)
Dodać elementy dekoracyjne z mosiądzu (zawory, rury, węże, zębatki, mechanizmy, elementy maszyny parowej) - tak aby było na steampunkową modłę :)
Dodać okno z boku budy (myśle jeszcze nad projektem)
Pomalować wszystko (już zacząłem ale efekty mierne)
Zamontować WC (kiedyś miało być tylko to ;p )

Na razie tyle, będę was informował wraz z rozwojem wydarzeń :)
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

pozdrawiam
korko_czong

Seraphiel 
MP Crew

Wysłany: 02 Sie 2007 01:17   

Jak zamierzasz odpowietrzać układ skoro chłodnica będzie najwyżej? Będziesz musiał dać airtrap ponad chłodnicę jeszcze.

Styl obudowy może być ciekawy - mam tylko drobne zastrzeżenia - dlaczego użyłeś diod a nie żaróweczek? Lepiej pasowałyby i nieźle by wyglądały jakby czasem zamigotały (można dodać jakieś filtry kolorowe jak nie chcesz "zwykłego" żółtego światła), a nie takie zimne światło LED

A z okna przy takiej modyfikacji to bym zrezygnował w ogóle, a jeśli już koniecznie to baaaaardzo bym przemyślał, żeby nie zepsuło stylu.

Zapowiada się nieźle :dremel:

Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy

Wysłany: 02 Sie 2007 08:34   

Masz fajny pomysł i wykonanie tez nie najgorsze. Pracuj dzielnie, a myślę że bedziesz miał się czym pochwalić :ok:

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Grundfos UP15-14B || Freezer 2x120 || Fander || BW O-Tank 170||:.

1. Administrator i Moderator ma zawsze racje !
2. Gdy Administrator lub Moderator nie maja racji patrz punkt 1.
3. Mod nie nabija postów - mod ma wiele do przekazania
4. Mod nie myli się - mod ma inne zdanie
5. Mod nie obija się - mod czuwa
6. Mod nie rozmywa tematu - mod przypomina o innych ważnych sprawach
7. Mod nie obraża innych - mod dobitnie zwraca uwagę.
8. Chcesz żyć i pisać na forum w spokoju? Nie wyprzedzaj Moda w rozwoju

korko_czong 
Higher User

Wysłany: 02 Sie 2007 11:43   

Cytat:
dlaczego użyłeś diod a nie żaróweczek?

No troche nie pasuja, ale na razie niech zostana te ledy. Sa male, latwo je zamontowac, nie pobieraja duzo pradu...A zarowki - nawet te male - sa troche za duze. Chociaz w sumie panel moge zawsze wymienic, to tylko niewielka blaszka, i wtedy wstawic zarowki (z jakims filtrem). Jeszcze zobacze jak sie bedzie prezentowac calosc z diodami.
Do panelu regulacji obrotow wentylatora beda ledy ulozone promieniscie.

Juz niedlugo dalszy upload.

0lek 
User

Wysłany: 02 Sie 2007 01:41   

A nie fajniej by bylo zrobic tak ze np. jak przelacznik jest do góry (dzwigienka) to pali sie zielona dioda a jak do dolu to czerwona. Chodzi o to ze jak cos wylaczasz to czerwona a jak włączasz to zielona sie zapala :) (tak ze niby dziala jakis system )

korko_czong 
Higher User

Wysłany: 02 Sie 2007 09:30   

Zalozcie osobny temat nt. napelniania WC bo niewatpliwie przyda sie taki...

Ok jedziemy z koksem
olek napisał/a:
A nie fajniej by bylo zrobic tak ze np. jak przelacznik jest do góry (dzwigienka) to pali sie zielona dioda a jak do dolu to czerwona

No przeciez tak mam zrobione. ;]

Dzisiaj dalszy owocny dzien modowania :)

Na poczatek - zardzewiala mi buda :D Zeszlifowalem ja do golej stali papierem sciernym. Stoi tak juz od paru dni - i prosze. Zywa rdza. Gdybym chcial robic "Rusty Moda" w stylu WW2 czy cos to pewnie bym zostawil, ale niestety nie tu.

Przyznacie ze piekna rdza :) Na probe pomalowalem kawalek emalia (po ponownym przetarciu), ale rdza dalej sie przebiła. No nic, na razie tego nie ruszam, sa wazniejsze rzeczy do zrobienia.

Pomalowalem obudowe chlodnicy (szroud). Przyznam szczerze ze bardzo mi sie podoba :) Efekt przeszedl moje oczekiwania. Fotki:

Kolejna sprawa. Jak pisalem wczesniej, moje zagospodarowanie frontu nie przewidzialo miejsca na cd-rom. Poniewaz potrzeba matka wynalazkow, zmajstrowalem pudelko na cd-roma:). Domyslnie bedzie umieszczona na dachu, zwrocone tylem do frontu. Troche moze nieporecznie bedzie wyjmowanie i wkladanie plyt, ale lepsze to niz nic.

Pudelko zrobilem ze zwyklej sklejki drewnianej, posklejalem vicolem. Pomalowane lakierobejca.
Tu widok gory obudowy z umieszczona chlodnica i opakowaniem cd-romu :)

Ponieważ prawdziwa steampunkowa licząca maszyna parowa nie moze obejsc sie bez hydraulicznych czesci, tlokow, i zebatek, w piwnicy wygrzebalem cala fure mosieznych ksztaltek, zaworow, kroccow, wezy, kolanek, nypli i kranik :) Elementy te zostana zagospodarowane na obudowie.

Zlom ten lezal w piwnicy pare ladnych lat i troche sie mosiadz 'osyfil'. Po wyszlifowaniu (uzywalem drucianej tarczy nakladanej na wiertarke) elementy wygladaly jak nowe! Prawie jak ze zlota :)

Wygrzebalem rowniez pare innych elementow do wykonczenia mojej steampunkowej maszyny.

Cewka ze starej swietlowki znajdzie sie na gorze pudla od cd-romu.

Manometr...Niestety bedzie pelnil funkcje dekoracyjna. Na poczatku chcialem zeby mierzyl mi cisnienie w ukladzie WC, ale przy tak malych cisnieniach jakie tam panuja, mija to sie z celem.

Termometr tarczowy bedzie umieszczony z frontu na specjalnym metalowym panelu. Bedzie podlaczony do ukladu WC i bedzie mierzyl temperature ukladu.

Do podlaczenia do ukladu uzylem : mufy, trojnika i 2 kroccow z gwintem. Wszystko z mosiadzu.

A tu takie 2 male bajery:) Jeszcze nie wiem gdzie sie znajda (mysle nad gornym panelem przy wejsciach wezy do budy)

Na dzisiaj tyle. Jednak po pomalowaniu szrouda (bardzo mi sie podoba kolor i efekt) korci mnie zeby jednak obudowe z drewna zrobic :> . Ale pozyjemy zobaczymy.

pozdrawiam ;]

Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy

Wysłany: 02 Sie 2007 10:04   

Chłopie masz świetne zabawki... dobrze je wykorzystaj :) Powodzenia.

.:||All cooled by Cuplex HD, RNCubeNBnaGPU, MIPS DQ6 Set || Grundfos UP15-14B || Freezer 2x120 || Fander || BW O-Tank 170||:.

FatAlbert 
Pro User

Wysłany: 02 Sie 2007 10:22   

ten termometr tarczowy to ja bym umieścił tak centralnie na środku ;)

Koziołek ma racje, zabawki świetnie nie zmarnuj ich.

GruX 
Pro User

Wysłany: 02 Sie 2007 11:25   

korko_czong napisał/a:

Manometr...Niestety bedzie pelnil funkcje dekoracyjna. Na poczatku chcialem zeby mierzyl mi cisnienie w ukladzie WC, ale przy tak malych cisnieniach jakie tam panuja, mija to sie z celem.

Otwórz go i wsadź do środka woltomierz analogowy, efekt zostanie, a i pożytek będzie, może mierzyć np. napięcie na procku :fuck:

co do samego modda, nigdy się nie wypowiadam, najwyżej wrzucam jak jest to tragedia, więc bądź zadowolony, bo tego nie robie :P

korko_czong 
Higher User

Wysłany: 03 Sie 2007 12:01   

Grux napisał/a:
Otwórz go i wsadź do środka woltomierz analogowy, efekt zostanie, a i pożytek będzie, może mierzyć np. napięcie na procku

Spoks, woltomierze bede mial nawet 2 (na froncie - tak jak jest na projekcie w pierwszym poscie). Jeden bedzie mierzyl napiecie na wentylatorze a drugi siec/pompe (w planach byla jeszcze mozliwosc przelaczania pomiaru napiecia z pompy na zasilacz do lamp nixie, ale chyba sobie odpusze...nie jestem elektronikiem ani elektrotechnikiem i nie chce sie z pradem bawic...zbytnio :P )

Dzik 
Pro User

Wysłany: 03 Sie 2007 12:36   

rewelacja, finał może być zaskakujący ;) masz fajne pomysły i je realizujesz :) wspomniałeś o drewnianej budzie :D gorąco namawiam, gdyż jestem zwolennikiem drewienka...

trzymaj poziom i nie zwalniaj z robotą, śledzimy poczynania :)

dużo fotek, jak najwięcej :>

*nabazgrane za pomocą: MSI Wind U100

korko_czong 
Higher User

Wysłany: 05 Sie 2007 10:58   

Witam :)

Zeby nie bylo - prace nad modem ida pelna para :) Ciagle powstaja nowe pomysly i modyfikacje istniejacych. W niedlugim czasie jeszcze wiecej updejtow (i fot :D )

Na razie jednak pokaze co zrobilem do tej pory. Otoz najwazniejsza w sumie rzecza bylo to ze zrezygnowalem kompletnie z blachy na obudowe :D . Po pomalowaniu drewnianego szrouda na ciemny orzech strasznie mnie korcilo i korcilo zeby cala bude zrobic z drewna w podobnym kolorze, anizeli cala z metalu (ufarbowanego na mosiadz/miedz).

Zakupilem wiec odpowiednia sklejke i zaczalem ciac kolejne plyty na boki obudowy, dach i front. Przyznam ze obrobka drewna jest o wieeele bardziej przyjemna i szybsza niz blachy stalowej. Wyciecie wszystkich elementow (a w szczegolnosci frontu) poszlo dosc szybko.
Tym samym front ktory robilem z blachy (i sie sporo nameczylem) poszedl na smietnik (czyli na podloge w warsztacie ;d). Efekty- tu juz po cieciu oraz warstwie lakierobejcy :

Postanowilem rowniez wyciac okno z boku budy. Jak widac na fotach bedzie to okragla obrecz (taki bulaj) przykrecony do boku srubami takimi smiesznymi motylkami (walaly sie w piwnicy :P ). Efekty przedstawiaja sie nastepujaco :

Okno zrobilem z pleksy ktora oczywiscie znalazlem w piwnicy :P Przyznam szczerze ze ciecie pleksy wyrzynarka to calkiem ciekawe doswiadczenie :) Od temperatury cala sie topoila, i mimo ze sie przejechalo z cieciem, to ucinany kawalek nadal sie trzymal na zgrzanej i zastyglej pleksie :) Ale jakos dalo rade, pozniej na pomoc przyszla szlifierka tarczowa aby nadac w przyblizeniu ksztalt kola (idealne kolo to to NIE jest)

A tak wygladac bedzie (w przyblizeniu) caly komp - na razie bez elementow dekoracyjnych (zaworow wezy tlokow zebatek itp)

Przymiarka

Pomalowalem rowniez przednie panele na zloto (praawie jak mosiadz). Za waszymi radami uzylem kilku cieniutkich warstw anizeli jednej grubej. Teraz to nawet nawet wyglada (powierzchnia nie jest gladka tylko leciutko chropowata - efekt malowania mgiełką z dalszej odleglosci).

Przymiarka paneli na front:

A tu przymiarka frontu razem z termometrem i woltomierzami. Niestety jeden woltomierz spadl mi ze stolu, ulamal sie w nim magnesik i jest niestety do wyrzucenia (20 zl straty).

Kolejny pomysl na ktory wpadlem niedawno - przez okno nie bedzie widac wnetrznasci kompa. Jakies tranzystory, procesory, uklady scalone - a fe !!!!! Jak na steampunk przystalo - przez okno bedzie widoczne mniej wiecej to :

:)

czekam na Wasze opinie komentarze i jakies rady/inspiracje :p

add_ryan 
Higher User

Wysłany: 05 Sie 2007 11:36   

Może przejechałbyś się czymś, po tarczy termometru bo odstaje (funkel_nówka_nie_śmigany). Wiesz, jakiś brudzik, skracze (acz delikatne...jak już)?..

Kip łorkin; ! :ok:

moje aukcje allegro! zobacz koniecznie!

...lub mojej Anitki kofanej! ;)

Dzik 
Pro User

Wysłany: 06 Sie 2007 01:15   

ciesze sie że drewno przypadło Ci do gustu :)

add_ryan 
Higher User

Wysłany: 06 Sie 2007 01:36   

O! Mogłbyś jeszcze maznąć oprawki voltomierza i manometru. Klimat byłby wtedy zachowany. Co prawda uważam, że Decolacośtamzwanegórnolotnielakierem jest do d...

korko_czong 
Higher User

Wysłany: 06 Sie 2007 09:48   

add_ryan napisał/a:
Może przejechałbyś się czymś, po tarczy termometru bo odstaje (funkel_nówka_nie_śmigany)

Hmm...mi sie taki podoba. Raczej wole zeby bylo wszystko wypucowane i swiecace anizeli obdrapane, pordzewiale i nagryzione przez zab czasu :) Chcialem jeszcze podmienic ta tarcze (jak i woltomierzy) i dac swoje skale w wiktorianskim stylu. O ile z woltomierzami nie ma problemu bo latwo je roztworzyc, to z termometrem meczylem sie i meczylem i nici, przykrywka mocno siedzi, tylko zniszczylem oprawke.

add_ryan 
Higher User

Wysłany: 06 Sie 2007 10:51   

To tylko propozycja. Chodziło mi tylko o przybrudzenia (w stosunku do innych mano-voltomierzy...).

Dzik 
Pro User

Wysłany: 06 Sie 2007 12:35   

może i "gówno", ale produkty gamy decolak są w przyzwoitej(!) cenie i jakości. nie sztuka wydać fortune na wypucowanego moda. sztuka wydać grosze ale żeby efekt był powalający ;)

Woju 
User

Wysłany: 07 Sie 2007 01:24   

Ładnie ładnie,podoba mi się twój pomysł oby tak dalej.

korko_czong 
Higher User

Wysłany: 09 Sie 2007 08:54   

Update Update Update ! :)

Kolejna porcja zdjec z postepujacych prac nad modem. Ostatnio nie siedzialem zbyt dlugo w warsztacie nad sama obudowa, zajalem sie rowniez troche elektronika. Ale po kolei.

Na boki obudowy dodalem takie male narozniki z blachy stalowej, po 4 z kazdej strony. Pomalowalem je na zloto i zamocowalem srubkami (a raczej wkretami) :

Musze przyznac ze mi sie podobaja mi sie te narozniki :) Chociaz w sumie wolal bym bardziej zdobione (nie zapominajmy o epoce wiktorianskiej), ale zwykle trojkaty tez sa ok .

W miescie w ktorym mieszkam (Gdansk) odbywa sie wlasnie festyn o nazwie Jarmark Sw.Dominika. I choc festyn ten mnie ni ziebi ni grzeje, to na pchlim targu mozna wychaczyc calkiem fajne gadzety za smieszne pieniadze:

Czysty mosiadz! Po wyczyszczeniu jak zloto :P Te smieszne koncoweczki (chyba od jakiegos zegara czy cos) posluza jako galki na potencjometry.

Skonczylem robic moj hiper mega regulator obrotow wentylatora na chlodnicy. Jest to pierwsza 'elektroniczna' rzecz jakakolwiek zrobilem wiec badzcie wyrozumiali :) Luty sa koszmarne, wiem, ale jak na pierwszy raz chyba ujdzie. Wazne ze dziala. Moze kiedys to poprawie i zrobie na plytce drukowanej (zajmowalo by mniej miejsca) jak bedzie mi sie nudzilo.

Regulator ma 8 trybow, od mniej wiecej 3,5V do 12, oczywiscie skokowo (zadne tam lm-y tranzistory itp ;p). Przelacznik 8pozycyjny musialem skonstruowac sam - mialem dostepny jedynie 3pozycyjny. Panel z przelacznikiem obrotowym bedzie wygladal jak nizej.

Zamocowalem promieniscie 8 diod led - 1 na kazdy tryb. Do tego dojdzie jeszcze über cewka :)

I wspomniany zdobiony gadzet z jarmarku na pokretlo.

Calosc bedzie sie prezentowac tak:

A to gorny panel juz pomalowany i z zamocowanymi diodami i przyciskami pwr/reset. Dziala. Niestety podczas mocowania diod farba sie zdarla w paru miejscach :C

Dolny panel z przelacznikami do wlaczenia pompy od WC i lamp nixie. Po lewej tam gdzie ta dziura bedzie termometr. Ta mniejsza dziura to moj blad przy wierceniu.

A to moje lampy nixie :) Dolam LC-516. Co beda robic? Nic. Swiecic i ladnie wygladac :) Tyle. Na poczatku chcialem zeby lampy te wskazywaly np. tryb regulatora obrotow/napiecie na wentyatorze, ale z powodu niemoznosci dostania speclajnych przelacznikow odpuscilem sobie. Lampy beda wiec tylko wskazywac cyfry 00-99. Niby nic takiego ale zawsze cos ;]

Polaczenie wszystkiego do kupy nie bylo takie proste. Nie mialem specjalnych 11pinowych podstawek, wiec posluzylem sie takimi zaciskami na srubki (pochadza one z kostek oswietleniowych).

Tak beda swiecic (za tube-tester.com) :

Na razie tyle jezeli chodzi o ten update. W najblizszym czasie nie zamierzam zbyt dlugo siedziec nad modem, w koncu sa wakacje. Kolejne uaktualnienie w blizej nieokreslonej przyszlosci.

Jakies sugestie/rady? :)

Pozdrawiam :)

cudny90 
Expert

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 09 Sie 2007 09:52   

Te lampy bajer! Wszystko ładnie, gratulacje. :)

Dzik 
Pro User

Wysłany: 10 Sie 2007 12:58   

rewelka... tylko tak dalej ;)

Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy

Wysłany: 13 Sie 2007 02:57   

korko_czong napisał/a:
Jakies sugestie/rady?

Nie przejmuj sie regulatorem (wyglądem). Wazne że działa. Zabezpiecz jedynie zapłki żeby sie przypadkiem nie zsuneły i nie zwarło układu.

Poza tym czekam na kolejny soczysty update.

korko_czong 
Higher User

Wysłany: 14 Sie 2007 03:52   

Witam

Niniejszym przedstawiam dalsza czesc dokumnetacji z prac nad moja steampunkowa maszyna liczaca :)
Nadszedl czas na montaz elektroniki, a wiec lutowanie kabelkow, pinow, didek, zlaczy, moleksow itp. No ale po kolei:

Zaczne od tego ze nie podobal mi sie efekt malowania na metalowych frontowych panelach - mimo ze kolor byl baardzo ladny (Chrome effect :P ) to niestety byl bardzo nietrwaly. Byle dotkniecie palcem, zarysowanie paznokniem, wkrecenie srubki i juz kolor odpadal. Pomalowalem wiec drugi raz, tym razem dajac na wszystko na koniec lakier bezbarwny. Niestety cos za cos - kolor moze i jest bardziej trwaly, ale stracil caly swoj blask i wyglada nieciekawie (moze na zdjeciach tego nie widac, ale jak sie patrzy pod katem na blachy to wygladaja po prostu brzydko - szaro/brazowo i matowo, a nie jak zloto).

Mysle nad tabliczkami znamionowymi opisujacymi kazdy przelacznik. Mozecie mi pomoc bo nie jestem przekonany do konca czy robic/jak robic. Na razie mam wydrukowane na papierze, do przykrycia przycietym kawalkiem pleksy....Rzuccie jakas ciekawa koncepcje na te tabliczki :]

Kolejna rzecza ktora udalo mi sie zrobic bylo uruchomienie lampek nixie. Wszystko dziala ! :) Lampy wlacza sie przelacznikiem z panela, a przelacza cyfry 0-9 za pomoca galek .

Lampy nixie wymagaja niestandardowego zasilania - ok 150V DC. W gniazdku takiego nie uswiadczysz, wiec zbudowalem przetwornice 12V - ~200V DC opartej na timerze 555. Schemat znalazlem w necie. Wszystko na plytce pcb, wytrawione sciezki kwasem i polutowane (pierwszy raz trawilem plytke). Na poczatku nie chcialo dzialac :C Spalilem nawet jeden uklad scalony. Na szczescie wymiana dlawika na wiekszy i drobne poprawki daly rade. Calosc zamknieta w pudelku z pleksy (aby nikt paluchem nie dotkł - wszak tam jest ~200V :0 )

Nastepna rzecz - front. Zamocowalem wszystkie panele razem z diodami i wszystkimi przelacznikami. Lampy tez. Tak sie wszystko bedzie prezentowac: (brakuje jeszcze galek na przelaczniki)

Lutowanie calej tej elektroniki zajelo troche czasu. Do tego jeszcze piny/zlacza/moleksy aby ulatwic montaz/demontaz wszystkiego. Nie chcialem zeby byly kable byly razem lutowane ani skrecane, bo pozniej tylko klopot przy demontazu.

Testowalem cala elektronike i najwazniejsze ze dziala :) Zostalo jeszcze podlaczenie woltomierzy ale to juz pikus.

Z tylu nie wyglada juz tak rozowo. Nawet nie chce slyszec ze kable nie sa ladnie ulozone/pochowane/zamaskowane ;P . Dziala?Dziala. Widac tego i tak nie bedzie.

W miejsc dziur oczywiscie woltomierze do pomiaru napiec. Zamienilem firmowa skale na cos bardziej pasujacego do tematyki moda:

Na dzis to tyle. Wiecej upladow na razie nie bedzie - dalsze prace na razie zawieszam z powodu wyjazdu.
Jak wroce to moze W KONCU zaczne cos robic odnosnie montazu ukladu WC :P Przypominam ze od tego wszystko sie zaczelo :)

Prosilbym o rady/sugestie - np odnosnie tabliczek znamionowych itp

pozdrawiam !

Koziołek 
MP Executive
Szutker Komputerowy

Wysłany: 14 Sie 2007 04:05   

korko_czong napisał/a:
Mysle nad tabliczkami znamionowymi opisujacymi kazdy przelacznik. Mozecie mi pomoc bo nie jestem przekonany do konca czy robic/jak robic. Na razie mam wydrukowane na papierze, do przykrycia przycietym kawalkiem pleksy....Rzuccie jakas ciekawa koncepcje na te tabliczki

Twój pomysł pasuje do całej koncepcji (czarne litery na białym tle, biały przechodzący w perłowy...) Tylko tutaj jesli to miałoby byc naklejone na miedziane blaszki to raczej odpada. Może pomyśl nad wygrawerowaniem na blaszce...

Odpowiedz do tematu